MARLA ACIBADEM

  • KAYITLARIMIZ DEVAM EDİYOR

Sınıf Dışında Neler Yapabilirsiniz

Dünyada İngilizce öğrenmek isteyenlerin en önemli önceliklerinden biri, akıcılığını geliştirmek kendilerini mümkün olduğu kadar iyi ifade etmek ve konuşma esnasında oluşabilecek olan sıkıntıları gidermek. Ne yazık ki, akıcılık, özellikle İngilizce konuşulan bir ülkede yaşamadan geliştirilecek en zor şeylerden biri ve bizler, bu becerileri geliştirmek için çalışıyoruz. Bu makalede, öğrencilerin sınıf dışında kendi kendine yapabilecekleri şeyleri 44 maddede topladık. Sizlere bu aşamada verebileceğimiz en büyük tavsiye “konuşma çalışması” becerilerini geliştirmek için çalışırken konuşmadan önce, ipuçlarına dikkat etmek olacaktır. Bu ipuçları kendi kendine dil öğrenenler için ağırlıklı olmak üzere öğrencilere ve İngilizceyi çok daha akıcı bir şekilde öğretmek isteyen öğretmenlere istediklerini vermeyi hedeflemektedir.

1. Yüksek Sesle Düşünün

Gerçekten bilmediğiniz, herhangi bir konuyu İngilizce olarak açıklayabileceğinizden emin olmadığınız konular karşısında yapmakta olduğunuz içten düşünme sizi tahmin ettiğinizden çok daha ciddi zorlayacaktır. Böylesi durumlarda öncelikli olarak “Bu gerçekten zor bir soru” diyerek zorlandığınızı ifade etmelisiniz. Bu sayede yukarıdaki şeyi söylerken bile aslında sorunun cevabını düşünmeye başlayabileceksiniz. Pek çok kişi ağzından fırlayacak olan sözlerden korkar halbuki yüksek sesle düşünmeye başlandığı zaman kişilerin hem kendine güveni artacak hem de akıcı bir şekilde nasıl konuşması gerektiğini öğrenmiş olacak.

2. Konuşmayı Doğru Başlatın, Böylece Sohbet İlerleyecek

Konuşmaya başlanmadan önce yapılacak olan şartlanmalar kişilerin kendini zorlamasına sebep olacaktır. “Benim sınırlı tecrübeme göre”, “Benim açımdan bakıldığında” gibi düşünceler ile konuşmalar bir yerden sonra tıkanacaktır. Bunun yerine mümkün olduğu kadar ortadan konuşmaya gayret edin.

3. Geri Dönüş Yapın

Akıcı bir konuşmada çok fazla yeri olmasa da konuşmanın tıkandığının düşünüldüğü durumlarda karşı tarafın dinleyip dinlenmediği ya da herhangi bir sorusu olup olmadığının sorulması gerekmekte. “Bana mı soruyorsun?”, “Konuşmanın hangi kısmını anlamadın?”, “Ne demek istediğini anlamadım, bana bir örnek verebilir misin?” gibi sorular hem konuşmadaki tıkanıklığı giderecek hem de karşılıklı iletişimi güçlendirecektir.

4. Konuşmalarınızı Açıklayın

Konuşma esnasında kendi dilinizde bir şey söylediğiniz zaman karşı tarafa bunu açıklamalısınız.

5. Geçici cevaplar verin

Bir konu hakkında konuşmaya başlarken eğer ki hazırlıksız yakalandıysanız geçici birkaç cevap ile zaman kazanabilirsiniz. Böylece kendinizi konu için hızlıca hazırlayabileceksiniz.

6. Akıcılığa Öncelik Verin

Aynı anda akıcılığı ve diğer şeyler geliştirmek için inanılmaz zor, bu yüzden gerçekten sorunsuz konuştuğunuz kadar hızlı ve geliştirmek istiyorsanız, ikinci derecede başka şeyler koymak zorunda. Bu özellikle doğru dilbilgisi, telaffuz mükemmel, tam olarak doğru nezaket düzeyini elde veya demek tam olarak ne olduğunu söyleyen olmak, doğruluk üzerinde yoğunlaşarak anlamına gelir. cümleler başlatıcı ve belirsiz bir dil gibi bu makalede yararlı olarak belirtilen dilin türlü haricinde, aynı zamanda (geçici olarak) sadece öğrendim ve denemek için umutsuz olmuştur daha karmaşık bir dil ve şeyleri kullanma hakkında unutmak gerekir dışarı, yerine daha fazla veya daha az söylemek istediğini açıklamak için zaten iyi biliyor dili kullanmaya çalışıyor.

7. Zayıflıklarınızı Kabul Edin

Kimi zaman ne kadar dikkat edilirse edilsin o anda istenilen sonuçlar elde edilemez. Bu aşamada zayıflıklar kabul edilmeli ve buna göre çalışmalar değiştirilmelidir.

8. Zor Kalıplardan Kaçının

Pek çok kişi söz konusu İngilizce olduğu zaman her şeyi öğrenmek ve kullanmak istiyor. Ancak özellikle de ilk zamanlarda İngilizce ana dilindeki zor kalıpları kullanmak gereksiz olacaktır.

9. Kendinizi Zorlayın

Hem kısa hem de uzun vadede akıcılık geliştirmek istiyorsanız, biraz daha hızlı konuşmak için kendinizi zorlamalısınız. Ancak bu aşamada dikkatli olmasınız çünkü kendinize aşırı baskı yapmanız kimi zaman ters tepebilir.

10. Konu Dışına Çıkmaktan Çekinmeyin

Pek çok kişi bir konu hakkında İngilizce konuşurken tek bir konuya takılır ve başka konu hakkında konuşmak istemez. Halbuki başka konu hakkında konuşulurken karşı tarafa nerede kalındığı sorularak konuşmaya devam edilebilir.

11. Nasıl Akıcı Konuşulabilir Konusunda Gerçekçi Olun

Akıcı konuşma konusunda eksiklikler varsa öncelikli olarak bunlar kabullenilmeli ve sonrasında neler yapılacağına dikkat edilmelidir. Örneğin konuşma esnasına çok fazla duraksama yapılıyorsa bunun giderilmesi adına nelerin yapılması gerektiğine dikkat edilmelidir.

12. Bir Plana Sadık Kalmayın

Konferans, sınav gibi durumlar haricinde doğaçlama konuşmayı tercih edin. Bir plana sadık kalarak yapılacak olan konuşmalar bir süre sonrasında konuşmanın takılmasına sebep olacaktır. Bunun yerine tıkansanız bile konuşmayı karşınızdaki ile sürdürün.

13. Soru Sorun

Bir konu ile alakalı söylemeniz gerekenleri belirttikten sonra artık konuşacak bir şey kalmadığını düşündüğünüzde karşı tarafa “Değil mi?” sorusunu yöneltin.

14. Tepkileri Takip Edin

Önemli bir şey anlatırken karşı tarafı iyice takip etmeli ve tepki vermesi adına gerekli olan noktalarda duraklamalısınız.

15. Tempoyu Ayarlayın

Konuşmanın gidişatına ya da sizin isteğinize bağlı olarak cümlelerinizi hızlı ya da yavaş söyleyebilirisiniz. Özellikle de düşünmeniz gereken durumlarda bu madde çok işinize yarayacaktır.

16. Kelimeleri Gerektiğinde Uzatın

İngilizcede bazı kelimeler günlük kullanımda uzatılarak konuşmanın çok daha rahat geçmesini sağlamaktadır. Çok sık olmamakla birlikte kelimeler ile bu tarz oyunları yapabilir, karşı tarafla iletişiminizi çok daha sıcak bir hale getirebilirsiniz.

17. Beden Dilini Kullanın

Telefonda konuşurken bile somurtmak yerine gülümseyin.Eğer yüz yüze iseniz göz teması kurduğunuzdan emin olun. Böylece karşı taraftaki kişiye güven verecek, bunun sonucunda da pozitif geri dönüşler alacaksınız.

18. Prova

İngilizceyi akıcı bir şekilde konuşmak için olmazsa olmazların başında provalar gelmekte. Çünkü ne kadar çok konuşulursa elde edilecek olan sonuç da o denli iyi olacaktır. Bu aşamada etkili bir prova için karşılıklı çalışmaların yapılması gerekmektedir. İlk zamanlar bu provalar çok stresliymiş gibi görülse de ilerleyen dönemlerde İngilizce dil bilgisi ve kelime dağarcığı ilerlemeye başladıkça konuşmalarda da aynı başarılı sonuçlar kendini göstermeye başlayacaktır.

19. Isınma

Özellikle İngilizce bir sunum, konuşma sınav veya iş görüşmesine gibi stresli bir şeylerin öncesinde, bu durum ile alakalı kendinize zaman tanıyın. Böylesi durumların öncesinde hafif hafif İngilizce konuşmaya başlayabilirsiniz. Eğer birlikte bunu yapmak için bir öğretmen ya da konuşma ortağınız yoksa sakin olun ve simülasyonlardan yararlanın. Bu tarz bir olanağınız da bulunmuyorsa kendi kendinize soru cevap şeklinde konuşmaya başlayın ya da bir gün öncesinde yaptıklarınızı İngilizce olarak anlatmaya başlayın. Böylece stresiniz bir anda ortadan kalkmış olacaktır.

20. Sakin Olun

Stres akıcı konuşmanın büyük düşmanlarından biri olabilir, bu yüzden siz kendinizi akıcı İngilizce konuşmak zorunda hissediyor ve bu konuda endişe duyuyorsanız yapacağınız tek şey dinlemek oluyor. Bunun yerine egzersiz ve müzik ile kişilerin kendilerini rahatlatmaları yeterli olacaktır.

21. Kendinize Güvenin

Pek çok konuda olduğu gibi İngilizce konusunda da en önemli olan şeylerin başında kendine güven gelmekte. Çünkü aksi durumda kişiler ne kadar isterse istesinler asla istedikleri seviyeye ulaşamayacaklar. Bunun yerine kişiler kendilerine güvenmeli ve İngilizce konuşmaktan kesinlikle çekinmemelidir.

22. Kolay Konular Seçin

Özellikle de ilk aşamalarda kendinizi zorlamak yerine hakkında çok daha rahat konuşabileceğiniz konuları seçmelisiniz.

23. İlk Adımları Kolay Atın

Herkes kısa sürede İngilizce öğrenmek istiyor ve bunun için üst sınıflardan eğitime başlıyor. Ancak böylesi durumda sahip olunan bilgilerin üzerine yeni bilgilerin eklenmeye başlaması ile birlikte kişiler bocalıyor. Bunun yerine sınıf ya da ders seçiminde kolay sınıftan başlanması gerekmektedir.

24. Zor Şeyleri Yapmaktan Korkmayın

Akıcılığı arttırmak, iyi bir İngilizce seviyesine ulaşmak adına her zaman bilindik konulardan konuşmak yerine zor konuları seçmek gerekmekte. Böylece bu konuda oldukça etkili bir adım atılmış olacaktır.

25. Konuşma Alıştırması Yapın

Hobiler, günlük yaşam, dünyada meydana gelen gelişmeler gibi pek çok konu hakkında yapılabilecek olan konuşmalar ile alakalı alıştırmalar yapın. Böylece bu tarz konular konuşulduğu zaman takılmadan konuşmaya dahil olabileceksiniz.

26. Güncel Kalın

Her daim güncel konular ile alakalı bilgi sahibi olun. Gerek Türkiye gerekse dünyada meydana gelen gelişmeleri takip edin ve bunu yaparken kaynaklarınız İngilizce olsun. Bu durum yalnızca dil bilgisini geliştirmeyecek aynı zamanda birileri ile konuşurken zorlanmadan kendinizi ifade etmenizi sağlayacaktır.

27. Muhtemel Sorular ile Alakalı Cevaplar Hazırlayın

“Ne üzerinde çalışıyorsun?”, “Ne İş Yapıyorsun?”, “Ne Tür Müziklerden Hoşlanıyorsun?” gibi kalıplar genellikle insanların karşılaştıkları sorulardır. Böylesi sorular için cevapların önceden belirlenmesi, sohbetin iyi bir şekilde başlamasını sağlayacaktır.

28. Tutkuyla Konuşacağınız Konuları Seçin

Sevilen konular hakkında konuşurken çok daha istekli olunacak ve iyi bir şekilde kişilerin kendilerini ifade etmek adına kelime dağarcıklarını geliştirmek isteyeceklerdir. Hobiler, siyaset gibi konular bu anlamda olumlu örneklerdir.

29. Aynı Anda Düşünmek Ve Konuşmak için Kendinizi Eğitin

Çok zormuş gibi görülse de bir yandan İngilizce düşünürken diğer yandan konuşmaya çalışın. Bunun içinse çalışma kartlarını kullanabilirsiniz. Herhangi bir kartı seçerek herhangi bir duraksama olmadan hem düşünün hem konuşun. Ayrıca bulmaca çözmek ya da adres tarif etmek gibi aktiviteler de bu konuda etkili sonuçları beraberinde getirecektir.

30. Kendinizi İngilizce Düşünecek Şekilde Eğitin

Her bir dilin kendine ait kuralları vardır. İngilizce öğrenmek için günlük hayattaki pek çok işlem yapılırken buna uygun olarak düşünülmelidir.

31. Dile Ait Kalıpları Öğrenin

Her biri dilin kendi içerisinde kullanılan ancak tercüme edildiği zaman anlamsızlaşan kelime grupları, kalıplar bulunmaktadır. Aynı şekilde İngilizce için de bu kalıplar bulunmaktadır. Dolayısıyla bu kalıplar ile cümlenin anlaşılması hiç olmadığı kadar kolay olacaktır.

32. Akıcılığa Önem Verin

Doğru bir iletişim için İngilizceyi akıcı konuşmak önemlidir. Bu konuda elinize geçecek olan her fırsatı değerlendirmelisiniz. İlk zamanlar istediğiniz sonuçları alamasanız da bir süre sonrasında topluluk içerisinde sorunsuzca konuşabildiğinizi fark edeceksiniz.

33. Cümle Başlatıcı Kelimeleri Öğrenin

“Bana Sorarsanız”, “Bence” gibi kalıplar ile isteyen kişiler cümleye ve konuşmaya başlayabilecektir. Eğer konu sizin de bilgi sahibi olduğunuz bir konuysa bu kalıplar ile uygun anda konuşmaya başlayabilirsiniz.

34. Hızlıca Okuyun

Pek çok kişi İngilizce okurken anlamadığı kelimeler için duraksar ve sözlükten anlamları aramaya başlar. Bunun yerine okuma alışkanlığını kazanmak adına hızlıca okumalıdır. Daha sonrasında bilinmeyen kelimeler öğrenilebilecektir.

35. Hızlıca Yazın

Çevrimiçi sohbet programları sayesinde yabancı kişiler ile hızlıca yazışılmalıdır.

36. Takviye Yapın

Akıcı bir İngilizce için yalnızca konuşma egzersizleri yapmayın. Dil bilgisi, testler bu aşamada insanlara istediklerini verebilecektir. Kelime dağarcığının genişlemesi ve dil bilgisine uygun cümleler kurmak, akıcı İngilizce için büyük bir öneme sahip olacaktır.

37. Çeviriyi Durdurun

Tabi ki karşı tarafın söylemekte olduğu uzun cümleleri anlamak adına kafada çeviriler yapılabilmektedir ancak kendi kendine konuşurken bunu durdurmak gerekmekte. Bunun yerine kısa cümleler ile istenilenler karşı tarafa rahatça iletilebilir.

38. Konuşmak için Fırsat Kollayın

Her ne kadar insanların büyük bir kısmının çevresindekiler ile İngilizce konuşması adına pek çok fırsatı olsa da birçoğu bu fırsatları değerlendiremiyor. Özellikle de bire – bir çalışmaların yapıldığı sınıflar, bu konuda insanların istediklerini elde etmelerine imkan tanımaktadır.

39. Kendi Kendinize Konuşun

Pek çok kişi kendi kendine konuşmanın işe yarayıp yaramayacağını düşünmekte. Ancak roleplay başta olmak üzere pek çok farklı uygulama ile yanınızda sizinle konuşabilecek biri olmasa bile İngilizcenizi geliştirmeyi başarabilirsiniz.

40. Konuları Tekrar Edin

İlk konuşmaya başladığınız zamanlarda özellikle de telaffuzunuzu düzeltmek adına aynı konuları sürekli olarak tekrar edin. Hatta konuşmalarınızı kaydederek sonrasında bunları dinleyin. Böylece nerede yanlış yaptığınızı da öğrenerek ilerleyebilirsiniz.

41. Akıcı Konuşma Alıştırması

Alışkanlık denildiği zaman pek çok kişinin aklına çıkarken kapının kilitli olup olmadığını ya da ütünün prizde olup olmadığını kontrol etmek geliyor. Fakat aynı şey İngilizce için de geçerli. Her gün yapılacak alıştırmalar ile akıcı bir şekilde konuşmak mümkün.

42. Genişletilmiş Konuşma

İngilizce söz konusu olduğunda pek çok kişi yalnızca bildiği konulardan konuşmak zorunda olduğunu düşünüyor. Halbuki bu aşamada iyi bir şekilde dil öğrenmek için hakkında bilgi sahibi olunmayan bir konuda dahi en az bir dakika konuşmak gerekmektedir.

43. Akıcı Bir İngilizce İçin Dinlemeyi Öğrenin

İngilizce öğrenmek için yalnızca kitaplardaki dilbilgisi kurallarını ezberlemek yeterli olmayacaktır. Çünkü bunlar yalnızca yazım esnasında insanlara avantaj sağlar. Özellikle de son dönemlerde Youtube başta olmak üzere pek çok farklı video sitesi ve yabancı diziler sayesinde konuşmaları dinleyebilir, vurgu ve tonlamaları öğrenebilirsiniz.

44. Gerçekçi Olun

Bu pratik ipucu ile birlikte insanlar artık İngilizceyi konuşurken kendini ciddi anlamda kasmak yerine çok daha ileriye taşımak adına çalışmalarını sürdürecektir. Her insan bir değildir ve atılacak olan cesur ama gerçekçi adımlar ile birlikte kısa sürede istenilen sonuçlar elde edilmiş olacaktır.